Transformatie management

organisatie advies

Vaak wordt gedacht dat het wijzigen van de (top)structuur van een onderneming voldoende is voor een succesvolle transformatie. Als een bedrijf in het slop zit, dan is de gedachte vaak: zet er maar een nieuwe man op en de problemen gaan vanzelf over. Was dat maar waar! Bedrijven gaan herhaaldelijk de mist in omdat ze de oplossing zoeken in het wijzigen van (top)structuren, terwijl er dan niets wezenlijks verandert.

Transformatiemanagement leert je dat niet alleen rationele en technische processen van belang zijn in het aansturen van organisaties, maar dat andere vaardigheden een grote toegevoegde waarde hebben bij het realiseren van de organisatiedoelstellingen. Bijvoorbeeld hoe je je invloed kunt vergroten zonder gebruik te maken van machtsattributen, en hoe je vorm kunt geven aan ontwikkelingen om deze daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen. Werkelijke veranderingen realiseren vraagt om innerlijke overtuiging en om inspirerend te zijn naar je omgeving. Dat betekent o.a. dat het gebruiken van je emotionele vaardigheden (EQ) net zozeer van belang is als je rationele kwaliteiten (IQ). Je emotionele vaardigheden bepalen namelijk de persoonlijke invloed die je hebt los van de hiƫrarchische structuur. Emotionele vaardigheden zijn van belang om samenwerkingsprocessen te begrijpen, hierdoor wordt het mogelijk om productiever samen te werken.

De activiteiten van M&O Scope zijn gericht op het begeleiden van verander- en verbeterprojecten. De nadruk ligt hier sterk op begeleiden, want uiteindelijk zullen managers in een organisatie zelf als veranderingsmanager optreden in de regelmatig wijzigende omstandigheden. Of onder begeleiding van een interim / transformatie manager. Het gaat ook vooral om, doen! Op een effectieve wijze worden veranderingen en verbeteringen in een organisatie doorgevoerd. Of het nu gaat om ingrijpende veranderingen (in bedrijfsdoelstelling, visie, strategie, beleid), om verbeteringen in de lopende processen of om de samenwerking tussen individuen of teams, een transformatiemanager biedt de oplossing voor die situaties.

Voor elke transformatie geldt dat een juiste start belangrijk is. Een organisatie is een complex samenwerkingsverband. De aanpak heeft in elk geval een objectieve meetlat nodig die continu inzicht geeft in de voortgang en de effecten van de interventies. Doel van een traject is om een organisatie zo snel mogelijk, en afhankelijk van de omstandigheden, geleidelijk over te brengen naar de nieuwe gewenste situatie.

Diensten

Contact

Bert Oudendijk

Heef u vragen of herkent u wat hier beschreven staat, neem dan contact op met Bert Oudendijk

T

Telefoon

0546-567430

M

Mobiel

06-22027282

E